Voor mij heel herkenbaar!
Ik had altijd honger, mijn maag leek wel een bodemloze put.
Natuurlijk probeer je altijd te kiezen voor gezond, maar in de praktijk is dat toch lastig. Een cracker hier een stuk fruit daar en dan hop, toch een stukje chocola er achteraan.
Om gek van te worden.
Waarom doen we dat toch?
Bij mij achteraf heel verklaarbaar, namelijk?
Insulineresistentie.
Ik heb PCOS met daaronder insulineresistentie.
Dit komt heel veel voor,
misschien herken jij je hier ook wel in?
– energiedips
– trek in zoet en echt snaaizin
– hoofdpijn
– onrustige huid
– gewichtstoename
– moodswings
Bij insulineresistentie zijn je cellen minder gevoelig voor insuline, hierdoor krijg je een schommelende bloedsuikerspiegel.
Veel pieken en dalen dus.
Bij een lage bloedsuikerspiegel krijg je een hele sterke zoetbehoefte en snaaizin, hierdoor ga je eten en piekt je bloedsuiker om vervolgens weer naar beneden te kelderen, en dan begint het weer van voor af aan.
Maar hoe doorbreek je dat patroon?
❤ op de nuchtere maag een warm glas
water met appelazijn of citroen. Hier wordt je lever heel gelukkig van maar het verhoogt ook je insulinegevoeligheid
❤ Nuchter bewegen, na je warm glas water met appelazijn ga je lekker buiten wandelen. Ja ook met slecht weer 😉
niet sporten, maar wel bewegen hierdoor verhoog je de cel gevoeligheid
❤ eet meer vetten (omega 3 vetzuren bevorderen de insulinegevoeligheid)
lijnzaad, 2x per week vette vis (bv zalm of sardientjes) en iedere dag een handje noten
❤ liever geen koolhydraten bij het ontbijt. Start je dag met eiwitten en vezels of vetten.
bijvoorbeeld een smoothie van avocado en banaan event. een beetje eiwitpoeder, kokosyoghurt met fruit en wat noten en zaden.
Of een lekkere omelet met groente
❤ combineer altijd met vezels of vetten.
vezels en vetten zorgen ervoor dat je bloedsuiker minder snel stijgt. Een rijst wafel is prima om te eten, maar je bloedsuiker stijgt als een malle, doe je er een beetje avocado op dan heb je een tegenhanger en blijft je bloedsuiker veel stabieler
❤ vermijd snelle suikers als koek, snoep, witte pasta’s en mueslirepen
❤ en als laatste probeer je eetmomenten te beperken.