“kauwen op een wortel is natuurlijk niet realistisch als je zin hebt in een reep Tony Chocolonley”
Eetbuien “cravings” een onweerstaanbare trek in iets….. Chocola, chips, koekjes het maakt eigenlijk niet zo veel uit.
Je hebt net wat gegeten maar je hebt alweer zin in iets.
1 chocolaatje wordt een hele reep en 5 minuten later heb je al weer zin in chips.
Het gebeurt ons allemaal en het heeft niet zo veel met “te weinig discipline” te maken.
Ze hebben vaak ook een andere oorzaak dan honger.
Maar hoe komt dat nu?
Cravings kunnen ontstaan doordat we ons lichaam simpelweg niet geven wat het nodig heeft.
Als ons lichaam niet alle bouwstoffen/voedingstoffen binnenkrijgt, gaat het daar om vragen.
Trek in chocola zou bijvoorbeeld kunnen duiden op een magnesium tekort.
Ben je continu bezig met afvallen (al is het maar een paar kilo) en eet je daardoor te weinig dan komt er vroeg of laat een eetbui!
Dit zelfde geldt voor een eenzijdig voedingspatroon.
Je lichaam wil deze tekorten aanvullen.
Daarnaast spelen onze hormonen een grote rol bij eetbuien.
In periodes van stress, de overgang of tijdens onze maandelijkse cyclus
maken we minder oestrogeen en progesteron aan.
Dit kan eetbuien veroorzaken.
Een laag oestrogeenniveau heeft invloed op nog een ander hormoon namelijk; serotonine
(ons gelukshormoon).
Bij een laag oestrogeenniveau maken we minder serotonine aan. Hierdoor voel je je minder goed, je ziet niet lekker in je vel en je krijgt extreme behoefte aan zoetigheid of Koolhydraten.
Je lichaam maakt namelijk door het eten van “comfortfood” serotonine en dopamine aan. We voelen ons kort goed maar al snel volgt de suikerdip.
Hierdoor willen we weer opnieuw iets lekkers en worden we onverzadigbaar.
Met voeding heb je heel veel invloed op je hormonen en zo ook op je eetbuien.
Maar je eetbui honger stillen met een wortel terwijl je zin heb in Tony Chocolonely is natuurlijk niet realistisch.
De oplossing zit hem dan ook niet in het oplossen van de eetbui zelf, maar in het ervoor zorgen dat jij je lichaam vooraf geeft wat het nodig heeft.
Zo is de kans kleiner dat er tekorten ontstaan.